Thursday, November 11, 2010

Wednesday, November 10, 2010

Thursday, November 4, 2010

Miss Him

Today is 4 Nov 2010..my hometown is flooded after rainy for a week . .I hope this flood will end today, so my husband can go back here to see me and umar. He suppose to flight tonight but sadly he cancel the flight because of the flood at the airport and have been close for a time being.

Sad and disappoint because I really miss him and wait him for a week..Feeling very excited when I know he would back here..But All of this is out of our control… I am Redho with this. And try be more and more patient. I advise my husband too be patient too..



Bye.

When the times comes..

The Journey of precious Gift from Allah .

Hai..we meet again here...to all readers..(‘’;)

We are nearly to the end of October...2010... And I’m here to write again. To share my story. About My life. With all of you.. 11 October was a special date and it was palpitation moment to me and my lovely husband as we are waiting our son to be here with us..
yes..my delivery date of my son Birth..Umar Rayyan.

That day on 11 Oct 2010…it was early the morning….i cleared all my stuff ..packed all my stuffs and my baby bag meanwhile hubby cleared up our Room.. after Suboh ..i did Hajat Prayer.. pray To Allah to my baby safety and also myself..when the times is comes..

After having breakfirst ..1 nasi lemak 1 roti 1 halfcook egg and a cup of milk..me and husband..asked bless from my husband parents..we hug each other..before we out to Kmc.

On the journey.to Kedah Medical Centre...i hold his hand..because it make me feel more calm...i am ready..now..i told my heart..not to be afraid..it is for my baby..i must strong..and face the fear itself. All women will feel like this right? It is our first baby..

Yeah at 9.00 we reach Kedah medical Centre..Ooh…my heart quiver with fear and excitement..” Sayang jangan takut…InsyaAllah semua selamat”..i kept that word..in my heart.

9.30 after registration..the receptionist put tag on my hand…Fuhh..really nervous. One attendance guy took us to a labour room.. then the nurse gave me a liquid of medicine to drink. After changed my dress..to delivery dress..pink and maroon colour I lying myself on the bed.. with my husband beside me..give me encouragement..baby kicked strongly my tummy like he really cannot wait to see the world.. I put my hand gently to my tummy..and rub it..told the baby..to be patient.. mama knew..u really wanna see mama..After a while, nurse came to put the medicine through a tube..with induce medicine. Waiting hour by hour the nurse came and checked my heart bit and also baby heart...

After 2 hours.in a crucial time..i could feel the pain at my stomach then the pain turn to my back bone..i couldn’t endure it anymore..quickly i press the emergency bell..when I saw my baby heart bit decreased…suddenly.. oh no.Ya Allah .please safe my baby.

Nurse and doc quickly came to me..they told that I must be ceasered to safe the baby.then,.they took me to the emergency operation room..The doctors, do their job smoothly ..then they injected my backbone with Bius..and started ceasered my tummy. There was a green cover in front of me..i just can heared their conversation between each other..sometimes the doctor talked with me to makesure I feel calmed.

Just in 15 minutes..my baby is borned..with a loud crying..and I could see at the moment Umar moved his leg..strongly..dr kamaruzaman, said with his joke..” Ooh laju nye kayuh nak jadi polis jugak kut…hehe..I just smile watching my little one ..alhamdulillah..Thankful to Allah..yes Umar Rayyan lastly u see the world..oh I became mama now,,ooh…Alhamdulilah..i’m shaking in coldness..because of the operation ..i don’t know why I not crying not even a tears..why?.....

Having Umar accomplish my whole life. The true journey is begin.. being a mother. And not to forget my birthday is on 13 octber…so this is a precious gift to me..From Allah. ALhamdulillah. .end.

penantian penuh debar

Salam..

Date : 10 okt 2010

hari ini adalah hari menunggu yang mendebarkan kerana 10/10/10…detik tarikh ini doctor menjangkakan hari untuk aku melahirkan bayi yang ku kandung kan..namun tiada ape lagi yang aku rasakan…

Suami..ku sayang…..

Imah sangat meyayangi abg..selamanya……

Tidak mampu lagi menaip kerana terasa syahdu di hati..mcm2 rasa..mungkin lebih baik aku serah dan tawakal segalanya pada Allah..

Lebih baik aku tunaikan solat dhuha..semoga mempermudahkan aku..menghadapi hari ini dengan tenang..

Umar Rayyan..

Mama berdebar menanti mu sayang……..

Monday, October 4, 2010

Menanti masa itu..

Assalamualaikum w.bt..

Sudah agaklama tidak menulis, mungkin sebelum ini sibuk di pejabat mengagih2kan kerja dan menghabiskan kerja- kerja tertangguh sebelum bercuti panjang.. Alhamdulillah sudah hampir 2 minggu berada di kampung..ct mengambil cuti 2 minggu awal utk pulang ke kampung berehat menanti masa itu..masa utk berjuang..insyaAllah..dalam hati..berdebar semua ade..tetapi bila teringatkan kita perlu bertawakal..reda sedikit rase berdebar itu..

Selama 2 minggu dijaga baik oleh ibu mertua ku..alhamdulillah..terima kasih kerana menjaga diri ku ni..selepas.. melahirkan InsyaAllah..semoga dipermudahkan..tiba giliran ibuku pulak akan menjagaku..

3hb pemeriksaan dengan doctor di KMC ( kedah medical centre) Doc kata..ur baby dah di bawah..urm ni dah boleh beranak bila2 saja..jadinya..dari hari tu..setiap detik adalah..suspen jer rasa..terutama waktu malam..mmg susah nak lelap..

Hari ..ini.hari esok..semoga Allah mempermudahkan segalanya..Terima kasih tak terhingga kepada kawan2 yang sentiasa memberi tips2..dan nasihat utk di amalkan..

Ini adalah nikmat kehidupan..dan hadiah dari Allah..Syukur ALHAMDULILLAH...

Wednesday, September 15, 2010

Selamat hari Raya

Hai selamat hari raya semua....

Akhirnya kita bertemu syawal..dan Ramadan berlalu pergi..sedih ..rasa sunyi..bila Ramadan sudah berlabuh pergi..semoga kita dapat bertemu semula Ramadan pada tahun hadapan..
Alhamdulillah tahun ini aku dapat menunai kan ibadah puasa sebulan...

Mula2 risau jugak kandungan tp aku bertawakal..dan setiap hari berdoa..supaya aku dapat meneruskan puasa..Baby mama bangga denganmu..kerana turut mampu berpuasa walau pun di dalam perut..hehe

Raya kali ini rasa gembira sangat..walaupun cuti seminggu jer..tp seminggu yang padat dengan aktiviti lah..3 hr di perlis 3 hr di kedah..fairkan..hehe

Sekarang kandungan sudah pun menjangkau 35 week..minggu depan balik kg..untuk bercuti panjang..semoga semua selamat..InsyaAllah..

Wednesday, August 25, 2010

Ampang Putri Second Opinion

Hari ni 24hb aku n husband g Hosp. Ampang putri.urmm best jugak ek..private..hihi..Aku nie xtahu lagi nak beranak mana..kalau operate plannya di hospital besar Kangar..urm tempat aku dilahirkan....kalau normal di KMC alor setar..belakang umah Suami jer..

Urmm wat appointment ngan Doc. Zalina..tu kul 12tgh..jadi pg tue aku ajak hubby g servis kereta..Myvi kesayangan aku tueh..ye lah nak balik kg..mgu depan kan...urm alhamdulillah..keta siap diservis tepat kul 11 pg..Rm 300.00 melayang..huhhu ap nak buet time2 raya lah nak kene wat major servis...

kul 11.00 pg..urm awal lg nieh tp dah sampai area Ampang Putri..jd..kitORG MERAyau di Ampang Point dulu..sempat lah aku shopping barang2..dapor..li telor, ayam, hati, sayur, baulu (teringin)..kelapa parut ( konon2 nak buat cucuq badak)....urmm tgk jam..kul 12.00 dah terus kitaorg g ampang putri kat sebelah tue..

Menunggu di bilik doc. tu..xlah lame..kejap jer.after amik weight, urin..tgu dalam 10 minit..Doc panggil..terus scan..Then seronok dapat tgk Baby..uhuhu..tanya doc.berat baby..berape..doc cakap baru 1 kilo lebiy..kecil..yg lawaknye..Doc tu cakap kalau dalam kelas..die duk depan sekali lah..hehehe..ayat menunjukkan bayi ku kecil...lah tue..uhuhu

xpe..dah kuar..mama kasi besar yer...

Resultnya..uri aku ..masih di bwh tp mungkin akan naik..tgu jerlah..xpe aku redho..
Sekarang aku berdoa..supaya..bayi ku terus diberi kesihatan yang baik..dan aku dapat bersalin normal..InsyaAllah...

Episod seterusnya

Urmm ok..17 Ogos..Masa nie dah bulan Ramadan..dari episod menunggu tahap gaban punya lama..aku asik minta suami amik cuti teman jugakkkk...x kira...nak jugak die teman..uhuhu,,So hari tu mood rasa happy hubby teman g ceck up..Kali ni no.12..lame jugak lah tunggu ..biasalah aku g klinik kerajaan jer..

Doc. pun mula scan..urmm..tgk muka die berkeriut jer..urm..then die cakap..today u go to Hkl..Oooh tidak..maksudnyer uri masih bawah uhuhu..berdoa saja dalam hati..Then syukur nasib paksa hubby ikut sekali..Pastu kitaorg pun terus ke Hkl..sampai sana..aku diScan 2 kali..Keputusannya..Doc cakap..uri belum melepasi kepala baby..urmm sebenarnya aku pun x fahammm..urm..die kata ok jer..mgu depan g ceck up mcm biasa jer...kat klinik ..urmm ckp kat hubby kite g amik second opinion lah kat private plak..

Mula2 ingat after g hkl nak p terus Ampang Putri..pulak..tp tersangkut..jem..akhirnya aku x dapatlah g opis hari nie..kul 4 kat mrr2 dah jem..giler..

heheh x dpt g opis..besh jugak hihih..

pastu terus singgah pasar Ramadan..dah lame crik pulut bakar..sedap...akhir dapat..kat Pasar Ramadan Taman melati..

Start dari hari tu..aku sentiasa berdoa..supaya..uri semakin naik..dan bayi ku..sihat urm..InsyaAllah..aku masih lagi berpuasa..hingga kini..

Menunggu ..

Alhamdulillah kini sudah pun masuk 15 Ramadan 1431H..Kandungan ku juga sudah pn berusia 33 weeks.Pada 29 Julai yang lepas baru ku tahu jantina bayi ku...Pada hari tersebut sebenarnya mood x baik sangat..heheh sebab arap sangat husband temankan g klinik tp x dapat jugak..dia temankan masa mula2 daftar jer masa tu 2 bulan uhuhuh...Lama menungggu akhirnya tiba jugak giliran ku..sebenarnya jadi lama sebab dari awal aku terlupa bagi kertas putih yg tercatat berat, tekanan dan urin tue pada nurse..patutlah nombor xnaik2..haish...sabar lah sgt..gerammmmm

bila tersedar baru kasi kertas tu jadinya teruslah menunggu... 1 jam menanti akhirnya baru dapat jumpe nurse..then nurse kate ne jumpe doktor sebab dah 7 bulan lebiy..haiiiyaaa lame lagi lah nieh..

urmm muka rasenye dh macam cuka dah nieh..tgu punya tunggu...aku silap lagi..nombor 20 aku mati2 ingat nombor aku 22..haiyyya...jd cepat2..bgtau doc..tue..die suruh tunggu lagi...urmmmm

nasib x bagus hari nie..then akhirnya..tinng tong 20. Yes nombor aku...
Doc tu scan ..aduiii sakitnya..die letak gel tue skittt sgt..

Then she's told me..your Baby Boy ye..Urmmm..Ooo Boy Upernye..heheh gembira..ilang mood Marah td..

Then yg tak best..Doc tu kate uri u mcm nak kebawah jer nih...urmmm%^$^%

See Doc again at 17 Ogos...debar jugakkk..aku

Then mase nak balik terus bgtau hubby..Abg..Bb kite Boy lah...jadinya x ley gunalah nama Maisarah tue ..hehehe ( nama pilihan suami nieh )..

So..balik cr nama bOy...b4 tis..asik cr nama Gurl jer hehehe.........

Thursday, June 17, 2010

Anugerah..♥


Assalamualaikum... kepada para pembaca yang berminat menyinggah di blog ini..Ketika ini tiba -tiba sahaja terfikir pasal anugerah..mungkin terasa sangat syukur..atas nikmat yang diberi oleh Allah..terhadap wanita.. Tika ini juga..bayi didalam perut sedang menendang2..rahimku..apalah agaknya keadaannya di dalam tu wahai anakku..saat merasai tendangan cumil dan halus pada rahim..hati ku rasa terlalu syukur.kerana dapat menikmati dan merasai..perasaan ini..sungguh indah..=) syukur alhamdulillah.. kini kandungan ku sudah 5 bulan lebih..alhamdulillah..perut pun semakin nampak..mabuk pon dah tiada..selera makan yang meningkat.. Doaku...semoga anak ini dilahirkan dengan sempurna dan sihat..aku bertawakal kepada Allah.. sebagai bakal ibu dan bakal mengalami pengalaman pertama ini...jiwa terasa getar..namun apabila mengingatkan kembali ... satu petikan ini..

Rasulullah saw bersabda:
“…Tak ada seorang pun perempuan yang hamil dari suaminya, kecuali ia berada dalam naungan Allah azza wa jalla, sampai ia merasakan sakit karena melahirkan, dan setiap rasa sakit yang ia rasakan pahalanya seperti memerdekakan seorang budak yang mukmin.

Jika ia telah melahirkan anaknya dan menyusuinya, maka tak ada setetes pun air susu yang diisap oleh anaknya kecuali ia akan menjadi cahaya yang memancar di hadapannya kelak di hari kiamat, yang menakjubkan setiap orang yang melihatnya dari umat terdahulu hingga yang belakangan.

Selain itu ia dicatat sebagai seorang yang berpuasa, dan sekiranya puasa itu tanpa berbuka niscaya pahalanya dicatat seperti pahala puasa dan qiyamul layl sepanjang masa. Ketika ia menyapih anaknya Allah Yang Maha Agung sebutan-Nya berfirman: ‘Wahai perempuan, Aku telah mengampuni dosa-dosamu yang lalu, maka perbaruilah amalmu’.” (Mustadrak Al-Wasail 2: bab 47, hlm 623)


Sesungguhnya Allah Maha Pemurah..pelbagai anugerah.perasaan..manis..getar...di dalam fasa perubahan.di alami oleh seorang yang bernama wanita... dari peringkat akil baligh..perasaan disahkan mengandung..perasaan melahirkan....hinggalah perasaan melihat anaknya berkahwin...begitu halusnya perasaan yang dianugerahkan kepada wanita..bertunjangkan saabar..cekal..tabah..dan kasih.. Bak kata orang...kelembutan yang di anugerahkan kepada wanita bukanlah..satu kelemahan namun adalah satu kekuatan yang mampu mengoncang dunia.. Sebagai pasangan yang baru untuk menimang cahaya mata...perasaan indah yang tidak dapat ku lupa.. saat suami ku merasa tendangan halus bayi di dalam perut ku tatkala..dia menyapu perut ku..terasa..Ya Allah..ini semua kekuasaan Allah.. Rupanya inilah keindahann perkahwinan..yang dikatakan orang..bukan lah keindahan kemewahan..tetapi keindahan..merasai ANUGERAH..rezeki dan nikmat dari Allah s.w.t.. Sebagai hamba Mu yang lemah...aku berdoa semoga..Allah memelihara kandungan ku ini.hingga selamat melahirkan..Amin ..

Monday, May 31, 2010

Syukur Pada Tuhan


Alhamdulillah..

Saya ingin berkongsi perasaan syukur saya..dan gembira bersama kawan-kawan...Meniti fasa hidup yang baru ini banyak mengajar saya sedikit - demi sedikit.Apabila merasai satu kehidupan baru didalam rahim ku.ini .terasa mahu menangis...kerana nikmat yang diberi oleh Allah kepada ku.

Dengan harapan dan doa..setiap hari memohon amanah yang sedang membesar di dalam perut ku kini sentiasa sihat..Betullah kata orang ..kita akan sentiasa belajar dari ibu yang mencorakkan kita. Kini diri ku sentiasa cuba memperbaiki dan mempelajari cara didikan ibu padaku ..semangat..ketabahan..disiplin yang ada pada ibu ku akan sentiasa ku abadikan di dalam hati ini..InsyaAllah..

Praktikal nya memang payah..rutin ibuku yang sentiasa bangun awal dinihari menyiapkan persiapan anak2..sentiasa di ingatan ..mampukah aku..hurmm akan ku cuba..yang terbaik..cuma dari segi masakan masih lagi bertatih saban petang..balik saja dari kerja..mesti telefon ibu utk bertanyakan resepi..hehehe..xpe yang penting ibu kata..belajar...

Alhamdulillah sekali lagi..syukur pada segala nikmat dan razeki yang diberikanNYA...

Ku bermohon agar hati ini sentiasa tabah..dan tidak lari dari mengingatiMu..saat waktu..Amin..

Wednesday, April 14, 2010

ikhlas itu suci


Assalamualaikum..w.b.t

bertemu lagi tim ngn kawan-kawan kat sini..hr nie tim nak berkongsi satu petikan berkenaan ikhlas....dengan kawan- kawan semua..

Sungguh terharu membacanya..dan tanpa kita sedari sememang ia berlaku dalam kitaran hidup kita..

so .. baca lah..satu kisah ini..sama-samalah kita menghayatinya =)



ORANG IKHLAS ITU TERTINDAS?

Jika kita memberi kebaikan kepada seseorang, kebaikan itu akan dibalas walaupun yang membalasnya bukan orang yang kita berikan kebaikan itu. Hakikat ini mengingatkan saya kepada satu perbualan yang berlaku sewaktu saya mengendalikan program latihan beberapa tahun lalu di sebuah organisasi.
“Saya tidak mempunyai apa-apa harapan lagi pada organisasi ini,” kata seorang kakak berterus-terang.
“Mengapa?” balas saya.
“Organisasi ini dipenuhi oleh kaki bodek dan kaki ampu. Saya terseksa bekerja secara ikhlas di sini. Tidak pernah dihargai, tidak ada ganjaran yang wajar. Saya bukannya orang yang bermuka-muka. Tak pandai saya nak ampu-ampu orang atas, Fokus saya kepada kerja sahaja.”
Kakak itu sebenarnya adalah peserta program yang paling senior. Telah berpuluh tahun bekerja dalam organisasi tersebut. Itu adalah kali terakhir dia mengikuti program latihan. Enam bulan lagi dia akan bersara. Kesempatan yang diberikan kepadanya dalam sesi memperkenalkan diri itu telah digunakannya sepenuhnya untuk meluahkan rasa kecewa dan marahnya sepanjang berkhidmat di situ. Sungguh, dia kecewa sekali. Siapa tidak marah, jika bekerja secara ikhlas dan gigih tetapi tidak pernah dinaikkan pangkat atau mendapat kenaikan gaji?
Sewaktu rehat, sambil minum-minum dan berbual santai saya bertanya kepadanya, “kakak punya berapa orang anak?”
Sengaja saya bertanya soal-soal “di luar kotak” agar ketegangan dalam sesi sebelumnya dapat diredakan.
“Oh ramai encik…”
“Bagaimana dengan anak-anak kakak?”
Wah, saya lihat dia begitu ceria apabila mula menceritakan tentang anak-anaknya. Boleh dikatakan semua anak-anaknya berjaya dalam profesion masing-masing. Ada yang menjadi doktor, jurutera, pensyarah dan sebagainya. Malah seorang anaknya telah menjadi hafiz.
“Kakak, boleh saya bertanya?”
“Tanyalah encik…” ujar kakak itu sambil tersenyum. Mendung di wajahnya sudah berlalu. Dia begitu teruja bila bercerita tentang anak-anaknya. Memang, semua anak-anaknya menjadi.
“Jika kakak diberi pilihan, antara anak-anak yang “menjadi” dengan naik gaji, mana yang kakak pilih?”
Belum sempat dia menjawab, saya bertanya lagi, “antara kakak naik pangkat dengan anak-anak berjaya dalam karier mereka, mana yang kakak pilih?”
Dengan cepat kakak itu menjawab, “hati ibu encik… tentulah saya pilih anak-anak saya menjadi walaupun tidak naik gaji atau dapat pangkat. Anak-anak adalah harta kita yang paling berharga!”
Saya tersenyum. Hati ibu, begitulah semestinya.
“Kakak, sebenarnya keikhlasan dan kegigihan kakak bekerja dalam organisasi ini telah mendapat ganjaran…” kata saya perlahan. Hampir berbisik.
“Maksud encik?”
“Allah telah membalas dengan ganjaran yang lebih baik dan lebih kakak lebih sukai. Bila kakak ikhlas bekerja dalam organisasi ini, Allah berikan kepada kakak anak-anak yang menjadi.”
“Tidak pernah saya terfikir begitu encik…”
“Allah Maha Berkuasa. Ada kalanya takdir dan perbuatan-Nya terlalu misteri dan rahsia untuk dijangkau oleh pemikiran kita. Tetapi yakinlah what you give, you get back. Itu hukum sunatullah dalam hubungan sesama manusia. Kebaikan yang kita buat akan kembali kepada kita. Yakinlah.”
“Walaupun bukan daripada seseorang atau sesuatu pihak yang kita berikan kebaikan itu?”
“Maksud kakak?”
“Macam ni, saya buat kebaikan kepada organisasi tempat saya bekerja, tapi Allah berikan kebaikan kepada keluarga. Pembalasan Allah bukan di tempat saya bekerja, sebaliknya diberikan dalam keluarga saya. Begitukah encik?”
“Itulah yang saya katakan tadi, takdir Allah kekadang terlalu misteri. Tetapi ketetapannya mutlak dan muktamad, siapa yang memberi kebaikan akan dibalas dengan kebaikan. Dalam istilah biasa itu dipanggil golden rule!”
Kakak itu termenung. Mungkin memikirkan pertalian dan kaitan antara apa yang berlaku dalam organisasi dengan familinya.
“Metafora atau analoginya begini. Katalah kita sedang memandu di satu jalan yang mempunyai dua atau tiga lorong. Penuh sesak. Tiba-tiba sebuah kereta yang tersalah lorong di sebelah memberi isyarat untuk masuk ke lorong kita. Kerana simpati melihat dia terkial-kial memberi isyarat, kita pun beralah, lalu memberi laluan untuk kereta itu masuk di hadapan kita…”
Saya berhenti seketika mengambil nafas sambil mencari reaksi. Saya lihat kakak itu mendengar penuh minat. Dia meneliti metafora yang saya sampaikan dengan begitu teliti.
“Kemudian kita terus memandu ke hadapan. Mungkin sejam kemudian atau setelah berpuluh-puluh kilometer, tiba-tiba kita pula yang tersalah lorong. Kita pula yang memberi lampu isyarat untuk masuk ke lorong sebelah. Soalnya logikkah kalau kita mengharapkan kereta yang kita bantu sebelumnya memberi laluan untuk kita?”
Kakak itu tersenyum dan berkata, “tak logik encik. Kereta yang kita bantu tadi entah ke mana perginya.”
“Tapi ada tak kereta lain yang simpati dan memberi laluan untuk kita?’
“Pasti ada! Insya-Allah.”
“Ya, begitulah. Padahal kereta itu tidak pernah sekali pun kita tolong. Tetapi Allahlah yang menggerakkan hati pemandunya untuk memberi laluan kepada kita. Orang yang kita beri kebaikan, tidak ada di situ untuk membalas kebaikan kita… Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah merasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi.”
“Subhanallah!”
“Begitu dalam litar di jalan raya dan begitu jualah litar dalam kehidupan manusia. Kita buat baik kepada A, tetapi kerap kali bukan A yang membalas kebaikan kita tetapi B atau C atau D atau lain-lainnya yang membalasnya. Inilah hakikat yang berlaku dalam kehidupan ini.”
“Kita tidak boleh kecewa bila keikhlasan kita dipersiakan?” tanya kakak itu lagi. Lebih kepada satu respons minta diiyakan.
“Kakak, ikhlas sebenar tidak pinta dibalas. Tetapi Allah Maha Kaya dan Maha Pengasih, siapa yang ikhlas akan diberi ganjaran walaupun mereka tidak memintanya kerana setiap kebaikan itu akan dikembalikan kepada orang yang melakukannya. Ia umpama bola yang dibaling ke dinding, akan melantun semula kepada pembalingnya!”
“Selalunya saya dengar, orang ikhlas akan dibalas di akhirat.”
“Itulah balasan yang lebih baik dan kekal. Tetapi saya katakan tadi, Allah Maha kaya, Allah mahu dan mampu membalas keikhlasan hamba-Nya di dunia lagi.”
“Maksud encik?”
“Orang yang ikhlas akan diberi ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup. Anak-anak yang soleh dan solehah. Isteri yang taat atau suami yang setia. Dan paling penting… hati yang sejahtera. Inilah kekayaan dan kelebihan yang lebih utama daripada pangkat, gaji dan jawatan.”
“Jadi orang ikhlas akan terus ditindas, tidak dapat kenaikan pangkat atau gaji? Bukan apa, saya terfikir kenapa nasib kaki ampu dan kaki bodek lebih baik dalam organisasi. Mereka dapat naik pangkat!”
Giliran saya pula tersenyum.
“Tidak ada kebaikan yang akan kita dapat melalui jalan yang salah. Percayalah, kalau benar mereka kaki ampu dan bodek sahaja… pangkat yang mereka dapat akan menyebabkan mereka melarat. Gaji naik, tetapi ketenangan hati menurun. Ingat apa yang saya kata tadi, what you give you get back… Golden rule itu bukan untuk kebaikan sahaja, tetapi untuk kejahatan juga. Kalau kita berikan kejahatan, kejahatan itu akan kembali semula kepada kita. Kaki ampu, mungkin akan dapat anak yang pandai bermuka-muka. Kaki bodek mungkin dibalas dengan isteri yang berpura-pura!” terang saya panjang lebar.
“Jadi apa yang harus saya lakukan dengan baki masa perkhidmatan yang tinggal tidak beberapa bulan lagi ni?”
“Bekerjalah dengan gigih. Walaupun mungkin bos tidak melihatnya, tetapi Allah Maha Melihat. Bekerja itu satu ibadah. God is our “ceo”, kata orang sekarang. Insya-Allah, satu hari nanti manusia juga akan diperlihatkan oleh Allah tentang keikhlasan manusia yang lain. Jangan berhenti memberi kebaikan hanya kerana tidak dapat penghargaan…”
“Maksud encik?”
“Jangan mengharap terima kasih daripada manusia atas kebaikan yang kita buat kepadanya.”
“Kenapa?”
“Kita akan sakit jiwa!”
“Kenapa?”
“Kerana umumnya manusia tidak pandai berterima kasih. Lihatlah, kalau kepada Allah yang Maha Memberi pun manusia tidak pandai bersyukur dan berterima kasih, apalagi kepada manusia yang pemberiannya terbatas dan berkala. Sedikit sekali daripada manusia yang bersyukur,” balas saya mengulangi apa yang maktub dalam Al Quran.
“Tetapi Allah tidak berhenti memberi… “ kata kakak itu perlahan.
“Walaupun manusia tidak berterima kasih kepada-Nya. Sekalipun kepada yang derhaka dan kafir, tetapi Allah terus memberi… Justeru siapa kita yang tergamak berhenti memberi hanya kerana tidak mendapat penghargaan dan ucapan terima kasih?”
“Ah, kita terlalu ego…”
Dan itulah kesimpulan perbualan yang saya kira sangat bermakna dan besar impaknya dalam hidup saya. Saya terasa “diperingatkan” semasa memberi peringatan kerana pada hakikatnya saya juga tidak terlepas daripada lintasan hati oleh satu pertanyaan… orang ikhlas tertindas?
Sumber : http://genta- rasa.com/ 2010/04/09/ orang-ikhlas- tertindas/

Monday, April 12, 2010

Pekerjaan Vs Ibadah


Assalamualaikum w.b.t,

Hari nie tim, terasa ingin menulis, terfikirkan mengenai adakah pekerjaan kita setiap hari ini cukup dan setimpal dengan hasil gaji yang diperolehi.Ada yang kerja terlalu berat dan memenatkan namun gaji xseberapa tapi ada juga gaji sebesar 4 angka..namun kerja xseberapa..datang kul 8.00 -5.00..xbyk tugas pun yang perlu dilakukan..Persoalannya..anda berada dikelompok yang mana?

Daripada pengalaman dan pemerhatian..tim, kerja yang mengeluarkan keringat..itulah yang sungguh bererti..walaupun gaji yang diterima itu kecil..namun kepuasan hati dan perasaan bersyukur akan sentiasa di hati..dan ketenangan akan sentiasa disisi..

bagaimana pula yang bergaji besar namun kerja keselumit cuma..? perasaan bosan..hilang fokus..misi..semangat akan semakin pudar..hasilnya gaji yang besar terasa sungguh kecil dan tidak mencukupi...jikalau ada kawan-kawan disana yang menghadapi situasi ini..carilah apa pun tugas yang boleh digalas..asalkan setimpal untuk gaji yang diperolehi..sungguh sukar untuk bekerja sekiranya tiada guideline..tiada pengajar...dan tiada penerangan..tiada spesifik job yang diberi..namun itulah ujian untuk kita berfikir supaya pekerjaan kita ini selaras dengan niat untuk beribadah..

perkerjaan adalah satu ibadah..mulakan dengan niat yang ikhlas untuk beribadah..hanya kerana Allah..InsyaAllah semua tugas akan berjalan dengan lancar.

Murahkan Senyuman,...Ikhlaskan Hati =)


Selamat bekerja Kawan- kawan..

Wednesday, April 7, 2010

A pieces of MySelf..



Hi...meet me again, for a couple of weeks i'm not write something here..so u can see here .the picture of mine..with my lovely twins..

urm today i just learn how to use template design..n happy to see it worked!!
I'm just a beginner and maybe it's gonna be my new hobby..to put a piece of mind here..

ok, bye bye..

Sunday, March 21, 2010

layout

sebenarnyer...nak letak layout yg lawa2 tp xreti..tgh belajar2 lagi nih =)

Thursday, March 18, 2010

baru nak cube- cube

urm..ni baru nak belajar- belajar nak buat blog...=)..help me ya frens..