Friday, December 27, 2013

Anniversary 4th and meet up picture

Potluck by my friends that day were 4 boxes of Domino Pizzas, Cendol , watermelon , chicken dominos,and cake. We spent time with chit chat and took some pictures. It was happening because Umar excited to take picture for us. Hoping we can meet up again like this. And that was special moment when my friend singing a song wishing Allah selamat kan Zailan dan Fatimah..Allah selamat kan kamu. I felt so touching..it was happiest moment celebrating anniversary ever. Here some pictures...

Catitan sesi hari pertama QA penuh ceria

QA

Catitan ku dahulu ingin menyambung master menjadi kenyataan ...@ my catitan di Journey master
hari pertama suami tersayang menghantarku hingga ke muka pintu pendaftaran. Selesai bersalaman dengan suami aku pun melangkah masuk dengan berdebar bertemu rakan rakan baru yang dari pelbagai latar belakang dan umur.Sejuk kelas kerana penghawa dingin dan hujan yang renyai renyai diluar.Dek sampai hampir jam 8.30 jadi tempat yang kosong hanya di meja belakang yang dicantum 6 meja.Perkenalan pertama dengan rakan baru iaitu ida daripada kementerian kesihatan,orangnya baik dan ceria.Taklimat pertama diberi oleh pegawai kemudian kami semua perlu mengisi ruangan web pengembangan pengetahuan itim(kalau tidak silap) di bilik komputer di aras bawah.Di situ aku disapa oleh rakan lelaki, rupanya rakan skuad pulapol 2006.Seronok kerana rakan sekerja turut mendapat peluang ini.Semoga Jabatan kami dapat melahirkan ramai graduan lagi dan kami dapat memberi perkhidmatan yang terbaik selepas melengkapkan diri dengan ilmu.Hari pertama memberi senyuman yang  segar sebab belum tahu apa cabarannya lagi.Hari pertama hanya sehingga sesi tengahari kemudian bersurai.Setelah bersurai aku dan rakan menjenguk Pustaka InTan dan aku meminjam 2 buah buku.Kemudian suami datang mengambil ku.Suami membawa aku melawat pejabatnya dan kemudian kami balik mengisi perut yang lapar.

Tuesday, December 24, 2013

anniversary 4th and meet up bestfriends

hari ni Anniversary ke 4th dan meet up with anis,dhiya,kam and , sis Has...early the morning i surprised my sayang with the red present paper bag..with christmas ribbon concept..yeah every time christmas festive is our anniversary so. christmas tree or concept background always be in our picture.4 years there many sweet journey that we had.I love him so much.So i decide cook spagetty for my sayang2 and  them this evening.They want to visit us to see aliff. May this evening will be happening and happy moment..aliff is sleeping no

w after bathing.So i can clean the house while waiting my sayang2 back from the shop

Sunday, December 22, 2013

Tropical Herb minyak bayi baby oil

Assalamualaikum


Hari ni hantar Aliff dan Umar ke rumah pengasuh buat pertama kali selepas cuti bersalin. Jadi hari ni pergi renew Amway member dan beli minyak bayi tropical herb untuk kedua dua hero ni  Ianya non chemical dan bau menyegarkan. Botol kaca dan besar memang lambat habislah. Bila dah guna memang akan tahu kualitinya.

Wednesday, November 13, 2013

Kediaman ku

Alkisah pada september 2012 kami menghadiri majlis hari jadi anak rakan,balik dari majlis dengan sengaja melawat  sale house glomac saujana utama.Tanpa rasa keliru saya dan suami gembira utk membayar deposit untuk booking rumah teres 2 tingkat Sinar. Masa tu belum ada showhouse lagi.

kini...gambar 13.11.13, semoga dapat siap Jan ini.Rumah yang sedang sewa  sekarang tuan rumah nak masuk.So kena pindah  jadi harap sgt kediaman kami ni siap. :-)
.

Thursday, November 7, 2013

Wednesday, November 6, 2013

kursus Qa Intan




Salam semua

Alhamdulilah terpilih lulus untuk Hlp 2014 setelah disemak pada 4 oct lepas. Bakal menghadiri kursus QA dari 24 dis hingga 31 jan di Intan. Apakah cabaran dan pengisiannya hurm mendebarkan semoga dimudahkan dan proses kursus berjalan dengan lancar.Amin

wajah baru

Salam,

Bersempena baru melahirkan anak ke dua..maka wajah blog pun baru . Berpantang di Perlus iaitu di rumah ibu bapa ku .Peluang ini membolehkan meminta adik merekabentuk wajah baru kepada blog ini. Hurm tahun depan akan bergelar sebagai pelajar jadi blog pun nak sedikit ceria. Bila happy da ceria baru hidup ini lebih bermakna. Tahun hadapan banyak perkara baru akan berlaku

 mom of two boys
student
move to new house
 . Semoga semuanya lancar

Monday, October 28, 2013

oktober 2013 bulan bahagia

9 oktober..Aliff Rafiqin dilahirkan...seiring dengan itu, beberapa hari sebelum kelahiran aku telah mendapat tawaran hlp 2014 ...syukur...teramat sangat hadiah yg bermakna di hari kelahiran ku



Friday, September 6, 2013

hari ni hari pertama Umar di tadika. Semoga Umar berjaya harungi perasaan dan situasi pertama kali ini. Mama di pejabat asyik teringatkan umar sahaja.

HLP 2014

2 julai 2013 tarikh keramat sebab kali pertama menghadiri temuduga HLP...banyak nak cerita belom sempat, but sekarang menunggu keputusan. Hope dapat tahu sebelum beranak.

Menanti kelahiran..

Assalamualaikum,


Sekarang sudah 34 week lagi 2 minggu balik bercuti untuk bersalin dimana due 12 oct 2013 just like Umar !..pray for me...

Tuesday, May 28, 2013

Visi kami ♡

Alhamdulillah aku berasa sangat gembira pagi ni,bukanlah sesuatu yang besar pun namun usaha yang ditunjukkan oleh staff seliaan ku membuatkan aku terharu. Di setiap mesyuarat aku sentiasa cuba menyuntik sesuatu yang boleh dilakukan walaupun perkara kecil. Enteng sahaja namun ia memberi makna.Mesyuarat kami berlansung seperti biasa dan dimulakan dengan Bacaan Yaasin diakhiri  dengan jamuan ringkas potluck. Baru baru ini aku mewujudkan visi. setelah kami mempunyai logo sendiri,baju korporat sendiri kini aku wujudkan visi. Bukan apa,sebab belum ada dan aku mahu semangat tidak pudar. Aku menyerahkan tugasan pada izzuan staff seliaan ku. Ya puas hati sangat kreatif dan menarik. Pada org lain mungkin usaha ini kecil ya lah hanya seksyen kecil pun. Namun kreativiti usaha yang ditonjolkan itu satu kejayaan yang bagus kerana dapat memberi impak persekitaran yang semangat. Harap usaha ku ini dapat memberi persekitaran kerja yang bersih,semangat komited dan  gembira bekerja disini.   visi kami
 "TINGKATKAN KERJASAMA DAN KOMITMEN UNTUK MEMBENTUK KUMPULAN KERJA CEMERLANG"
 Dari bilik pejabat aku dapat dilihat visi ini ditampal di ruang masuk pejabat. semoga melangkah sahaja masuk mereka melangkah dengan semangat yang tinggi Amin

Thursday, May 23, 2013

Kandungan ke dua

Alhamdulillah kini kandungan ku sudah menjangkau 4 bulan tiba masanya aku mencoret kembali perasaan dan harapan seperti mana aku kongsikan kisah mengandungkan umar disini. Alhamdulillah..

Kisah hati mama Umar Rayyan pergi School




22 mei 2013  sudah lama tidak mengupdate diari mama ini, umar telah pon berusia 2 tahun  7 bulan, pelbagai perangai dan perkembangan umar yang mahu mama coretkan namun terlalu banyak jadi hari ni mama nak cerita mengenai perkembangan umar di tempat baru. Pengasuh umar iaitu mama murni telah kehilangan suaminya, maka umar tiada pengasuh selama seminggu. Mama dan abah telah membuat keputusan menghantar Umar Rayyan ke Montessori Uia bersebelahan dengan  rumah kita sahaja, sebenarnya mama berniat untuk menghantar umar ke sana apabila genap 4 tahun. Maka mengambil kesempatan ini mama menghantar ke situ sebagai tempoh percubaan. Maafkan mama sekiranya terlalu awal menghantar Umar untuk bergaul dengan rakan- rakan yang telah berusia 4 hingga 6 tahun yang sudah cukup berdikari. Umar dengan Usia 2 tahun 7 Bulan bagaikan baby lagi masih bersuap, memakai pempers, dan minum susu,.namun mama dan abah cekalkan hati untuk memberi umar sebuah pengalaman 4 hari berada di sekolah . umar cekal mama tahu oleh itu mama yakin dengan situasi baru umar hadapi, mama yakin dengan kecekalan dan keiistimewaan anak mama Umar Rayyan.

Day 1. 20 mei 2013
Mama dan abah masuk keperkarangan Montessori uia, teacher melor danbeberapa teacher menunggu di muka pintu,mama dan abah melangkah masuk sambil memegang tangan umar, kita dibawa ke bilik visitor di sudut kanan penjuru tadika, mama dan abah mengisi borang dan membayar seratus ringgit untuk percubaan di Montessori selama seminggu. Waktu yang perit bagi mama sewaktu mama mahu meninggalkan umar di situ, Umar masih lagi bayi bagi mama perlu di situ belajar seperti kanak2 tadika, memikirkan ini Cuma percubaan dan jalan penyelesaian umar tiada pengasuh dan mahu memberi pengalaman kepada umar untuk masa akan datang  ..mama lawan perasaan gusar. Mama menyuruh umar menyalami tangan abah dan mama, Umar anak yang kuat dan cekal dan tahu mama dan abah mahu meninggalkan umar, namun umar sedikit tidak menangis hanya berdiri di bilik visitor tersenyum2 tidak mahu keluar bercampur dengan kakak dan abang2, mama tahu umar tidak pernah bercampur ramai orang dan bermain dengan kumpulan yang ramai, ini satu pengalaman yang baru dan menggerunkan umar, .Saat umar berada di bilik visitor mama perlahan2 meninggalkan umar, sepanjang perjalanan ke tempat kerja mama berfikir dan memujuk hati untuk terus cekal, mahu sahaja mama pulang mengambil umar semula, Dalam jam 9.30 teacher melor mengahantar msg kepada mama yang umar masih berdiri di bilik visitor tidak mahu keluar dan bercampur, sayu hati mama, bila umar tak nak makan, memanglah anak mama bukanlah besar lagi, masih bersuap dan minum susu, mama meminta teacher memberi susu kepada umar supaya mengatasi perasaan takut itu, Alhamdulillah jam 10 pg teacher melor memaklumkan kepada mama yang umar telah pun semakin ok. Syukur ya Allah !Jam 4 ptg mama datang menngambil Umar, tatkala itu umar baru sahaja menangis kerna bangun tidor umar dapati ramai kawan da balik jadi terasa sunyi kata penjaga tadika di situ, Sewaktu umar menghulur tangan menyuruh mama mendukung Umar, pilu hati mama, umar mcm menahan saja mahu pulang dari pagi td, tetapi mama yakin pengalaman pertama memang perlu ditempuhi…pulang kerumah mama mandikan umar dan memberi makan , mama tahu umar lapar saying, umar kembali ceria dan aktif seperti mahu cerita pengalaman baru, antaranya menyebut nama adam,kawan baru umar, menyebut kakak dan abang, teacher jd cheater, hahaha, dan apabila ditanya seromok tak umar, umar menjawab seronok,Alhamdulillah Berjaya fasa pertama di tempat baru.
Day 2, 21 mei 2013 montessori uia danau kota

0730 mama menghantar umar sendiri tanpa abah kerana abah kelewatan, tanpa disangka sewaktu melangkah masuk ke Montessori, Umar yg sedang memegang erat tangan mama, akur mengikut arahan mama menanggalkan kasut dan menyalami mama, Salam mama , mama nak go to work..ok umar, stay dengan kawan..dengan adam ok, Umar akur , surprise,,happy mood splashing to my heart sayang . selepas salam umar melangkah masuk sendiri ke dalam tadika. Mama hari tersebut memandu keriangan. 1700 mama datang mengambil Umar, Umar sangat ceria berlari dengan kawan di perkarangan montesori, Syukur, anak mama dah semakin menyesuai kan diri, Balik mama memandikan umar, memberi susu dan membuat potato wedges kegemaran umar, Teacher disitu memberitahu , umar minum susu sekali dan tidak makan lansung. Mama tahu, tidak elok, tetapi mama faham umar sedang seronok sampai lupa makan,Umar makan habis potato wedges mama, Alhamdulillah, berak 2 kali tu tanda umar sihat. Mama syukur, saat ini adalah 22 mei iaitu hari ketiga umar akan ke sekolah dan esok hari terakhir. Untuk umar menimba pengalaman baru, kemudian umar kembali kepada pengasuhnya, mama harap umar seronok dan membesar dengan sihat. Mama sayang umar

Day 3
Jam 0800 mama dan abah menghantar umar ke tadika, umar kelihatan baik dan melangkah masuk seperti biasa setelah menyalami mama, mama ke tempat kerja dengan hati yang tenang, namun jam 1000 mama mendapat mesej dari teacher menyatakan umar menangis selepas assembly tidak mahu masuk ke kelas, hanya berdiri di luar, sambil menangis, mama bergerak pulang untuk mengambil umar jam 1130, samapai sahaja mama lihat umar tidor penat menangis sedih mama, entah makan entah minum, hari ni mood umar tak okey, tak mengapa anak ku, kan ini percubaan , mama terus memohon half day kerana untuk menjaga umar, mama tahu bos mama mungkin tidak selesa dengan banyak cuti atau half day mama mohon, namun mama perlu utamakan keluarga dan kerja kemudian, biarlah abah kerja dengan baik, lagipon abah ketua keluarga perlu menjaga kerja dengan baik, mama pula penting menjaga umar dengan baik. Allah mengetahui niat mama. Anakku Umar Rayyan dua hari pencapaian mu baik…mama syukur, esok kita cuba lagi ye sayang.

Day 4
Umar pagi sangat ceria dimandikan abah, setelah siap mama dan abah pun bergegas turun bersama-sama umar menuju kereta untuk menghantar umar, sebelum keluar umar sudah pun protes, umar taknak sekolah! Urm dalam hati mama, ya Allah permudahkanlah hari ni. Kemudian mama memujuk Umar, takpa umar pi school mama teman okey? Umar menjawab perlahan, hurm okey. Sampai sahaja di kereta mama menyalami abah kerna mama akan membawa umar sendiri tanpa abah kerna mama akan menunggu umar di school ( iium Montessori  danau kota ) . Sampai sahaja disimpang jalan antara surau Al amin dan Montessori ( school) umar. Dengan kuat umar menjerit ..umar taknak sekolah!! Mengamuk ngamuk di Carseat nyer. Dalam Hati mama, Sudah Umar dah bertekad ni, Oklah..mama pun memujuk Umar, Taklah mama bukan nak hantar umar p sekolah mama nak beli kueh, kita pi beli kueh karipap okey? Hurm Okey jawab umar perlahan. Dalam hati mama juga , kagum, Umar tahu jalan ke school nya rupanya.Sampai ke gerai kueh berhadapan kedai mama Al Malek, mama membeli kueh karipap dan cekodok, umar menikmati sebiji karipap sampai habis di dalam kereta dan meminum air masaknya. Mama singgah ke Shell untuk mengisi minyak, didalam kedai Shell, Umar meminta mama membeli patung Ultraman, sebenarnya mama paling tak suka mainan macam ni, tapi nak pujuk punya pasal, mama belikan, kemudian mama mendapat panggilan daripada mama vanithai teman sekerja mama yang amat prihatin, dia mencadangkan supaya mama belikan umar belon supaya umar boleh bermain bersama kawan lain, Namun, jangan disangka umar tidak faham perbualan kita, sampai di kedai petronas, umar melempar patung ultraman dan menjerit taknak Man…( Ultraman) taknak bulun 9 (belon). Mama terus buntu dan menelefon abah, Abang..umar dah tekad ni, hurm macam mana? Abah mencadangkan yang dia akan membawa Umar ke pejabat. Mama akur, mama terus memandu pulang . Di rumah umar meminta susu dan bantal, sebaik habis sebotol abah pun sampai..dan kami terus bergerak keluar rumah, Abah membawa umar ke pejabat dan mama terus ke pejabatmama tk sabar nak berkongsi cerita dengan kawan kawan mama mengenai pengalaman mama tadi. Bagi mama, mama cuba yang terbaik untuk Umar, mama tidak merasa rugi pun, mama Nampak umar seorang yang tekad, baguslah Umar semoga perangai ini membawa kepada sifat pemimpin yang tegas dengan keputusan dan tegas dengan aturan syariah. Anak ku Umar mama tahu Umar mampu membanggakan mama satu hari nanti, seoerti mana Khalifah Umar menjadi pemimpin yang berwibawa dan kreatif, mama pasti umar dapat menyelami sifat kepimpinan dan ketegasan Umar R.a melindungi Islam dan mengagungkan Nabi Muhammad s.a.w.

Tuesday, May 21, 2013

Perjalanan Hikmah





Today is 22 Mei 2013 terlalu lama tidak menulis namun hari ini aku menulis kembali menceritakan kisah di tempat kerjaku, aku menangis pagi ini pada jam 0349 pagi mengenangkan kepedihan 6 tahun bertahan di tempat kerja ku, pengalaman pahit dan manis datang menerjah di fikiran ku . kenapa aku terfikir untuk menulis semula, ianya kerana petang semalam di majlis kesyukuran pejabat, pegawai turus ku memberitahu berita bahawa aku akan di tukarkan ke bahagian jabatan lain yang ada relation dengan bidang ku . 6 tahun aku di situ aku semakin sayang kan kumpulan kerja ku, kami bergerak sebagai kumpulan keluarga, pahit manis berkongsi bersama, saat ini aku menangis kerana sekiranya betul lah apa yang disampaikan, aku menangis kerana aku tidak mahu ditangisi, aku tidak suka perpisahan yang ditangisi. Sungguh aku dapat merasakan ukhuwah antara kumpulan kerja ku yang semakin erat, aku tahu mereka juga sudah menerima aku sebahagian daripada mereka, dan tempat luahan hati mereka, Ya..aku sangat bersyukur dengan nikmat yang Allah anugerahkan ini. Semaian Ukhuwah yang aku inginkan. Aku menganggap ini adalah perjalanan hikmah yang Allah hadiahkan. Perjalanan  pahit dan pedih di awalnya namun semakin akhir perjalanan aku disini kemanisan yang semakin terasa, Semoga ukhuwah kami, semangat kami, Allah kekalkan dan tidak akan putus sampai bila- bila,terima kasih yaAllah memberi pengalaman yang sangat berharga. Sememangnya kepedihan aku simpan ini satu kemanisan rupanya. Perjalanan baru tidak ku ketahui bila, namun aku harus hadapinya,. Kepada kumpulan kerja ku, kekalkan semangat, corak kerja, bersatu padu dan kerja dengan ikhlas. Biar apa orang pandang dan fikir, kerja yang sedikit tetapi ikhlas di sulami ukhuwah yang baik antara satu sama lain itulah kemanisan kerja, pejabat seperti rumah sendiri.Bersedialah menghadapi hari mendatang dengan tenang dan semangat. Aku melepaskan nafas lega setelah mencoret kembali..luahan hati 6 tahun di sini.Doakan perjalanan hikmah ku untuk perjalanan mendatang.. Amin. Tepat 4pg coretan ini.