Monday, November 24, 2014

take a step

setahun empat bulan alif berjalan..syukur sangat

Monday, October 6, 2014

AidilAdha

Assalamualaikum

This Aidil Adha brought me beautiful memories. I can say that we were having meaningful time with some of our lovely friends.

Wednesday, October 1, 2014

Asignment 1 Presentation 1

Hi...
Yesterday i did my first presentation

Here were the comments,
1. Siti please dont just look at me..look also to your friends

2. Ok  Voice..i can accept your natural voice..

3. You can talk smoothly

4.But please improve pronunciation..Dont worry do a lot of practises.

5. Your slide...so comprehensif but makesure you choose only contrast colours next time.

6. You look confidences. Have you did the presentation before?  me: Nope...i just doing Emcee in simple occasions dr.

Dr: ok thats why you looks calm and confident.

DR: BUT AGAIN...please do a lot of practices in pronunciation.

Me: Gulp...caner ni....

Umar and school

Alhamdulilah..umar dan alif breakfirst dulu baru mama hantar ke playschool. Dalam proses siap mulut cakap taknak school..mama iyerkan aje..bila  mama pakai tudung marah mama lagi..nape pakai tudung umar taknak school..mama cakap sajalah mama suka pakai tudung...ok ajak turun makan..dia makan lamanyer dengan niat xnak p school..la tuh..So selesai jer makan mama ajak umar jom buang sampah dan siram pokok..Umar pun bantu mama.Ok masuk dalam car jom..mama nk cerita car jill...Umar pon masuk...then cakap lg..mama xnak p school...ok mama dah selesai cerita jom baca doa naik kenderaan...selesai amin..dia ckp lagi..mama xnak school...hurm ok follow mama ckp..I WANT SCHOOL...umar pun ulang perkataan tu...setiapkali dia nk ckp mama xnak school. ..mama suruh ulang perkataan td..dia buat jer...dia faham ker tidak..tak tahulah...sampai jer school..UMar salam mama dan aunty masuk school...Hurmmm..Umar..oh Umar..

Thursday, September 25, 2014

Sophie kinsella dr!

This morning...while sit alone im just feel so funny when remind to my story last night..
in Classsroom.....
Dr: Please tell me some of author names that you know...
Me: Sophie Kinsella...( CONFIDENT) dan xsabar2 menjawab..
Dr:Errr....who's that? Urm im little bit  familiar with the title tell me the title of the book.
Me: Confession Of shopaholic dr..(CONFIDENT JUGAK ) then semua org tgk aku...:-P
Dr: Im never heard...urm. .was it novel?
Me:  im read Novel dr..
DR: OHH occay thats right..but err im prefer academic book author..
ME : gulp...kuang kuang laugh at myself..and my heart said.. (you r in academic world lor bukan dlm meeting...hihihi suka suka menjawap..kekekeke )

I love this Novel ♥

Hari ni rumah berselerak

Ok hari ni pun rumah berselerak sebab tim tak sihat a few days ni ditambah bebanan assignment yang semakin bertimbun.Hurm so tim motivasi diri sekali lagi...walau penat dan takde mood nak buat ape pun..take photo. Clean.Take photo. K bye.

Hari ni rumah berselerak

Ok hari ni pun rumah berselerak sebab tim tak sihat a few days ni ditambah bebanan assignment yang semakin bertimbun.Hurm so tim motivasi diri sekali lagi...walau penat dan takde mood nak buat ape pun..take photo. Clean.Take photo. K bye.

Im a Maid

Semenjak berpindah kerja ku mengemas...tu je la..hahahah pastu ambil gambar pastu bila sepah lagi benda ni lah aku ulang. Take photo..clean..take photo...ape la tabiat nie..hahaha

Doa penting

Sempena jadi student kesihatan pun kena jaga hurm..jom baca

Geranium Blossom

Jom cantik...

Thursday, August 21, 2014

Salam perpisahan...demi perjuangan ilmu

Duhai rakan sekerjaku
Perasaan ku kini Sedih disulami kepuasan dan ketenangan meninggalkan kalian..
Sungguh hati ini telah aku pujuk dari tahun ke tahun..
Untuk bersedia dan tidak akan menangis saat aku menutup daun pintu pejabatku
Sungguh perasaan kasih dan sayang sudah sebati terhadap kalian...
Ukhuwah kita terjalin mesra saban tahun..
Menghadapi saat suka dan duka
Duhai rakan sekerjaku
Doakan  kejayaan ku dalam perjalanan ilmu ini
Ukhuwah ini janganlah terputus saat aku
Meninggalkan pejabat ini buat kali terakhir..
Sesungguhnya hadiah bermakna buatku..
Saat melihat kalian gembira dan bekerjasama..
Doa sentiasa mengiringi  kalian  untuk bekerja dengan penuh tenang. ..
Suburkanlah kegembiraan dengan keikhlasan..
Terima kasih atas kerjasama dan kepercayaan kalian kepadaku selama ini...

Sunday, June 29, 2014

Logic dan berkat adalah berbeza. .

I just read Rich Dad and Poor Dad book.

The writing made me think.. for a while. .
Hurmm  i want to share with others too..how the cycle of money games had control our mind and soul too. That just my opinions and might be not for other s to accept it..Whatever it is. ..was our niat..i think..always correct our niat..for every single action we take.

Here i quote the part of the few paragraphs that i read

" How did the rich outsmart the intellectuals? Once the Take from the rich" tax was passed, cash started flowing into goverment coffers.Initially, people were happy.Money was handed out to government workers and the rich.It went to government  workers in the form of jobs and pensions.It went to the rich via thier factories receiving government contracts.The government became a large pool of money. There really is no recirculation."...

" true capitalist used thier financial knowledge to simply find a way to escape. They heafed back to the protection of a corporation.A corporation protects the rich.But what many people who have never formed a corporation  do not know is that a corporation ia not really a thing. A corporation is merely a file folder with some legal documents in it, sitting in sone attorneys office registerd with a state government  agency. Its not a big building with the name of the corporation on it.  its not a factory or a group of people.A corporation is merely a legal document that creates a legal body without a soul. The wealth Of the rich was once again protected."....

So...think...correct...niat
Start now...for..our own goodness.

Saturday, June 21, 2014

Our activities today, tomorow and yesterday

Since we have moved here for a couple of weeks..i still in learning process to feel comfortable with new house..Some activities we had together was...cleaning the kitchen together with husband, colouring with Umar, took Umar and Aliff to the Upin Ipin Carnival, made Eggbread with Umar and made simple breakfirst to families. The weather quite hot and lastly we made decision to fix aircond in our master bedroom..yeah  children sleep well too..haha  in aircond. Woke up early at 5.00 am..and we can reach at office at 8.00 am. As usual we sent them to babysitter house then break apart with each car to the office. I still missing my old sweet apartment..hahhha..so many memories there..so everyday i will wait husband beside the apartment road. So..i still can feel im still  belong here hahaha..hopes tommorow i can clean properly every rooms, finish sort the clothes and prepAring work attire for a week. Im too nervous think how we manage ourself during  fasting..we'll see..Insyaa Allah im positive..hubby positive so our child will happy too..bye bye

Tuesday, June 10, 2014

Our new home..Welcome.


Alhamdulillah...lastly we can start our new life at new home!
Hoping we will always create sweet memories here.

Sunday, June 1, 2014

Ziarah sg buloh

26 jun 2014

Hari perpindahan dari kl ke sg buloh. Setelah selesai segala proses mengangkut barang oada jam 12 tgh.Kami membersihkan lantai rumah dan menyusun perabot2 yang ada di ruang famili tingkat atas.Selesai zohor kedua dua terlelap  kepenatan hinggalah mendapat mesej dari bapaku. Mereka sampai di hentian Rawang Selatan. Aku dan suami bergegas mengambil mereka di sana.Malam itu kami membeli makanan di restoran berdekatan petronas sebagai makan malam.Selesai membungkus makanan dan menyerah kepada achik untuk dihidang.Kami bergegas ke kl untuk mengambil kedua dua putera kami..
Umar gembira chaq membelikan motor control kepadanya...terima kasih chaq..
27 Jun 2014
Pagi pagi bangun membeli roti canai untuk sarapan beramai ramai...sambil mak mengeluarkan buah tangan dari Perlis.Antaranya belacan, mempelam,kuih bangkit,kuih beras goreng,periuk periuk untuk kakakku dan acar kegemaran kami. Tatkala tengahari aku membeli juadah tengahari di restoran berdekatan TM sambil membeli peralatan tambahan rumah yang dipesan mak. Tengahari itu masing masing kenyang dengan acar buatan mak kerna sangat lazat.  Pada malam pula kami menikmati pizza.

28 Jun 2014

Awal pagi membawa mak dan bapak bershopping!!barang barang kenduri untuk esoknya.Adik adik lambat bangun jadi tinggal hehe..kami semua menikmati sarapan di Anggoi Cafe. Kembali dari kedai bermulalah sedi mengemas sekali lagi. Dan petang kami sekeluarga meronda tesco.Apalagi shopping kasut baru! Pulang dari tesco kami tinggalkan mak dengan Alif dan bapa. Yang lain ke kl mengemas utk kali terakhir rumah kenangan ku.

29 Jun 2014

Awal pagi sekali lagi ke pasaraya membeli persiapan akhir untuk kenduri.Pagi itu kami bersarapan nasi goreng air tangan mak..marvellous!. Alhamdulillah bihun siap digoreng sebaik selepas maghrib.Selepas Isya' imam dan 3 rakan datang untuk membaca Yaasin. Alhamdulillah sekali lagi kakakku sempat sampai ke rumah sebelum habis bacaan Yaasin.Syukur sangat yang dirancang berjalan lancar.

30 Jun 2014

Pagi itu kami bersarapan bihun semalam dan kek yang belum habis. Suamiku sudah mula bekerja. Jadi aku dan adik beradik yang lain hanya bersantai dan bersembang di bilik atas. Hehe kami rehat biar kakakku menolong mak yang sentiasa sibuk di dapur. Hehehe petang itu kakak ke kelas sampai jam 9mlm.Menunggu kakak habiskan kelas kemudian kami ke kajang untuk bermalam di rumah kakak pula dan menikmati  sate kajang for celebrate perpindahan kakak ke kl dan suamiku naik gred!syukur!

31 Jun 2014
Pagi  itu bersarapan nasi lemak dan kakak ke kelas.Tengahari ke kl untuk menyerah kunci rumah sewaku.Selesai kami terus pulang ke Sg Buloh dan mkn tengahari di  Anggoi Cafe Sg buloh.Mlm itu.. Aku menyediakan makaroni goreng untuk mkn mlm.

1 Jun 2014
Hari yg sedih sebab keluargaku pulang ke perlis!Sayonara!

Tuesday, May 27, 2014

Mak..bapak..

Aku gembira kedatangan mereka ke rumah baruku.Namun disudut hati aku merintih doa semoga aku mampu menyediakan rumah yang lebih selesa terhadap keluarga ibu bapa ku....bilakah masa itu...Semoga 
Allah melindungi perjalanan pulang ke perlis pada 1 jun 2014..Amiin

Packing episode 3

Last day for arrange our furnitures for today! We move out with 3 tonne lorry with 4 workers. The lorry costed rm360. My parents also come to sg buloh from Perlis. Hope today goes well and they have safe journey.

Sunday, May 25, 2014

Umar singing

Umar enjoy singing with makyong and aunt maya

Umar and makyong and aunty Maya

Mama and abah are busy packing and cleaning the house.So Makyong and her friend aunty Maya bring umar to Titiwangsa lake. Aliff stay with mama murni.

Saturday, May 24, 2014

Packing episode 2

We will continue packing for entire day and hoping
we manage to finish it on time!.lets Chatime! First..luckily my twin sister want to take umar go to taman....so my husband and i can continue cleaning our new home at sungai buloh. 
We started with mop the floor and keep some boxes into the guest room. 
After maghrib,my bestfriend zaidah and her husband yugi and also Qaseh thier cute daughter visited us.
Almost 10 pm now..Im starving...so lets eat
! continue tommorow.

Curtain!

We chosed Galaxy Curtain for our new home. My husband and i felt satisfied with thier touch. It cost 1800 for the entire living room. Surprisely the curtain colour blend nicely with our wall paint. For the remaining roooms we bought  at MK curtain, Nilai it took approximately 3 hours. So enjoy viewing.