Monday, April 12, 2010

Pekerjaan Vs Ibadah


Assalamualaikum w.b.t,

Hari nie tim, terasa ingin menulis, terfikirkan mengenai adakah pekerjaan kita setiap hari ini cukup dan setimpal dengan hasil gaji yang diperolehi.Ada yang kerja terlalu berat dan memenatkan namun gaji xseberapa tapi ada juga gaji sebesar 4 angka..namun kerja xseberapa..datang kul 8.00 -5.00..xbyk tugas pun yang perlu dilakukan..Persoalannya..anda berada dikelompok yang mana?

Daripada pengalaman dan pemerhatian..tim, kerja yang mengeluarkan keringat..itulah yang sungguh bererti..walaupun gaji yang diterima itu kecil..namun kepuasan hati dan perasaan bersyukur akan sentiasa di hati..dan ketenangan akan sentiasa disisi..

bagaimana pula yang bergaji besar namun kerja keselumit cuma..? perasaan bosan..hilang fokus..misi..semangat akan semakin pudar..hasilnya gaji yang besar terasa sungguh kecil dan tidak mencukupi...jikalau ada kawan-kawan disana yang menghadapi situasi ini..carilah apa pun tugas yang boleh digalas..asalkan setimpal untuk gaji yang diperolehi..sungguh sukar untuk bekerja sekiranya tiada guideline..tiada pengajar...dan tiada penerangan..tiada spesifik job yang diberi..namun itulah ujian untuk kita berfikir supaya pekerjaan kita ini selaras dengan niat untuk beribadah..

perkerjaan adalah satu ibadah..mulakan dengan niat yang ikhlas untuk beribadah..hanya kerana Allah..InsyaAllah semua tugas akan berjalan dengan lancar.

Murahkan Senyuman,...Ikhlaskan Hati =)


Selamat bekerja Kawan- kawan..

No comments:

Post a Comment